Laboratoř Vinium a.s. je akreditovanou laboratoří ČIA o.p.s. (osvědčení o akreditaci číslo 522/2022 ze dne 3.11.2022). V souvislosti s tím je laboratoř schopna provádět rozbory pro zatřiďování a hodnocení vín SZPI.
Analýzy jsou prováděny výhradně referenčními metodami dle OIV (Evropské normy).
Akreditovaně stanovujeme též množství kyseliny sorbové a kyseliny citronové ve víně.
Chemická laboratoř je vybavena moderními přístroji na analýzu vína, rozbory provádí v co nejkratším čase v souladu s přáním zákazníka a k jeho maximální spokojenosti.
Prováděné celkové rozbory vín:
- stanovení skutečného alkoholu
- stanovení relativní hustoty
- výpočet bezcukerného extraktu
- stanovení veškerých kyselin
- stanovení těkavých kyselin
- stanovení volného oxidu siřičitého
- stanovení veškerého oxidu siřičitého
- stanovení cukru (D-fruktoza + D-glukoza + sacharoza)
Další analýzy vín dle přání zákazníků:
- stanovení organických kyselin (vinná, jablečná, mléčná)
- stanovení kyseliny citronové
- stanovení kyseliny sorbové
- stanovení železa
- stanovení pH
- množství termolabilních látek za účelem čeření
- chladový text za účelem zjištění krystalických zákalů
- mikrobiologické rozbory – stanovení kvasinek ve víně
- stěrová metoda povrchů a strojního zařízení, spady z ovzduší
- stanovení celkového počtu kvasinek, mikroorganismů, koliformních bakterií, plísní ve vodě
Součástí každého rozboru je vystavení protokolu o rozboru.







