Co je to dekantace vína?
Dekantace vína je proces, při kterém se víno nalévá do tzv. dekantační nádoby. Dekantování se dělá ze dvou různých důvodů:
-
Provzdušnění vína pro otevření vůní a chutí
Některým vínům může dekantace pomoci při harmonizaci vůní a chutí. Víno se tak provzdušní a krásně se otevře.
-
Zbavení vína usazenin
Starší vína mají na dně lahve přirozenou sedlinu z vysrážených barev a tříslovin, která ale není závadou vína. Jen by nám při pití ze sklenice moc nechutnala. Proto se této usazeniny při dekantování vína zbavíme a do skleničky si pak naléváme už jen víno bez sedlin.
Co budeme k dekantaci potřebovat?
K dekantaci vína nám stačí 4 věci – lahev s vínem, vývrtka, svíčka, dekantační nádoba.
Lahev s vínem
Starší vína obsahují často sedlinu z přirozených barev a tříslovin vína. Abychom mohli víno správně dekantovat, je potřeba nechat lahev s vínem stát alespoň 24 hodin, aby klesla sedlina na dno lahve.
Dekantační nádoba
Dekantačních nádob existuje velké množství různých tvarů. Pokud doma ale takovou nádobu nemáme, může nám posloužit například džbánek.
Svíčka při dekantování
Svíčku u dekantace potřebujeme k tomu, abychom při nalévání vína do dekantační nádoby prosvítili hrdlo lahve a viděli tak, kdy se začne ukazovat sedlina z vína. Až ji uvidíme, s naléváním do nádoby přestaneme. Sedliny se chceme zbavit a bohužel musíme oželit i trochu vína, abychom ho později neměli v nádobě a ve skleničce na víno.
Jak víno správně dekantovat?
Nyní si krok za krokem ukážeme, jak víno správně dekantovat. Jak už jsme zmiňovali výše, před samotnou dekantací starších vín je potřeba, aby lahev stála alespoň 24 hodin, aby sedlina ve víně klesla na dno lahve.
1. Začneme nalévat víno do dekantační nádoby
Víno pomalu naléváme do dekantační nádoby po stěně nádoby.
2. Kontrolujeme víno v hrdle díky svíčce
U starších vín je lepší, když si nejprve zapálíme svíčku a víno naléváme tak, že máme hrdlo lahve nad svíčkou. Díky tomu pak uvidíme, až nám z lahve začne téct i sedlina. V ten moment přestaneme nalévat, protože sedlinu v dekantační nádobě nechceme.
3. Zatočíme dekantační nádobou
Jakmile máme víno v nádobě, vezmeme ji do rukou a zatočíme s ní. Díky tomu se víno otevře a zharmonizují se jeho vůně a chutě.
Víno pak necháme ještě nějakou dobu v dekantační nádobě, aby se více provzdušnilo. Necháme ho tak minimálně půl hodiny, starší vína můžeme nechat čekat i hodinu.
4. Víno nalijeme do skleničky
5. Vychutnáme si každý doušek
Doufáme, že se vám náš jednoduchý návod na dekantaci vína líbil. Jak by taky ne, když nás ním provázel nás sklepmistr Peter Mislovič. Spolu s ním jsme dekantovali už archivní jakostní odrůdové víno André 2011. Toto víno je krásně plné a bohaté a mísící se tóny zralého a sušeného ovoce. Pokud ho budete chtít vyzkoušet, můžete si ho objednat na našem e-shopu.
Dekantovat můžete ale i vína bílá, odvděčí se vám harmonickou vůní i chutí.
Budeme moc rádi, když si doma dekantaci vyzkoušíte. Můžete nám pak dát vědět, jaký měla doma úspěch.
Můžete se přečíst také pár slov o našich sklepmistrech. Zjistíte, jaká vína mají rádi a nějaké vám i doporučí.
Tak na zdraví!