Skip to main content

Jak se dělá víno? Vinobraní je tu…

Pojďme se spolu podívat, co všechno předchází tomu, než si doma dáte skleničku vína. Vinobraní je tady a vinaři se soustředí na výrobu vína ve sklepě.

Vinobraní – Sběr hroznů ve vinohradě

Naše vinařství má asi 250 ha vlastníc vinic, další hrozny nakupujeme od menších pěstitelů.

Naše hrozny sbíráme kombajnem. Sběr je jednoduchý – kombajn jede nad jednotlivými řádky vinohradů, jsou v něm vybrující tyče, které šetrně setřesou bobulky hroznů ze střapce do zásobníků.

Hrozny od menších pěstitelů jsou v některých případech sbírány ručně.

První práce přímo ve vinařství

Před lisováním hroznů je potřeba hrozny zvážit, zkontrolovat jejich kvalitu a zjistit jejich cukernatost.

Měření cukernatosti

Podle množství (g/l) přírodního cukru v jednom kile hroznů se určuje, jestli bude víno jakostní nebo přívlastkové. Cukr se měří tak, že se rozemele vzorek hroznů a normovaným moštoměrem (skleněné zařízení) se změří obsah tohoto přírodního cukru.

Jakostní odrůdová vína musí mít nejméně 15 °NM, přívlastková vína 19 °NM.

Lisování hroznů

Následně se hrozny lisují. V lisu dochází k rozemletí hroznů. U červených vín pak leží vymačkaná hroznová šťáva na slupkách, aby chytla od slupek barvu. I vín bílých se slupky od šťávy oddělují hned po lisování.

Přísné oko sklepmistra

Na celý proces výroby vína dohlíží sklepmistr. Kontroluje každý krok, od kvality hroznů, přes lisování, následné kvašení vín a školení vín.

Zajímá vás, co všechno dělá sklepmistr? A jaká vína má rád? Podívejte se na informace o sklepmistrech.

sklepmistr Martin Dubina kontroluje víno
sklepmistr Peter Mislovič ve Vinium Velké Pavlovice

Pokračování příště

Příště budeme v tomto malém seriálu pokračovat. Podíváme se spolu na práci sklepmistra a poodhalíme tak kouzla našeho vinařství.

Tak na zdraví!