Vinobraní na jižní Moravě přišlo letos v obvyklém období. VINIUM Velké Pavlovice čeká průměrnou úrodu. Hrozny však pravděpodobně budou s nižší cukernatostí, budeme si muset počkat, kolik přívlastkových vín z letošních hroznů nakonec bude. VINIUM už začíná se Svatomartinskými víny.

Vinohradníkům a vinařstvím přálo letos štěstí v podobě dostatku vláhy na vinicích v průběhu celého vegetačního období. „Letos nebyly jarní mrazy a vinice měly už konce dubna dostatek vláhy. Letos tedy očekáváme průměrnou sklizeň,“ říká provozně-výrobní ředitel Václav Osička. „Více jarních srážek ale zároveň znamenalo méně sluníčka, proto budou mít hrozny pravděpodobně nižší cukernatost. Budeme si tedy muset počkat na to, kolik přívlastkových vín nakonec bude,“ dodává Osička.

„Kvůli velké vlhkosti nás ale trochu potrápil vyšší tlak houbových chorob. Vše se ale zvládlo uhlídat a kvalita hroznů tak zůstává velmi dobrá,“ uvádí dále Osička.

Vinařství VINIUM se už jako všichni vinařství připravuje na Svatomartinská vína. „Na Svatomartinská vína se už moc těšíme, řešíme je totiž už asi od konce července s nákupčími řetězců, kam vína dodáváme,“ uvádí obchodní ředitelka Ladislava Antálková. „Začátek podzimu je pro nás tedy velmi hektické období, začíná vinobraní a příprava na první vína ročnímu vrcholí. Vína už však máme s řetězci domluvená a nemůžeme se dočkat, až je poprvé ochutnáme,“ dodává Antálková.

„Ve sklepě už zpracováváme první Svatomartinská vína – Muškát a Müllerku. Kvalita hroznů byla pěkná,“ říká sklepmistr Peter Mislovič. „První kvašení naznačuje, že vína budou s příjemným aromatickým profilem,“ dodává Mislovič.

Sklepmistři, VINIUM, bílé víno, Svatomartinské víno, kvašení, burčák

Sklepmistři Martin Dubina (vlevo) a Pater Mislovič (vpravo) hlídají proces výroby Svatomartinských vín

Sklepmistři, VINIUM, bílé víno, Svatomartinské víno, kvašení, burčák

Sklepmistr Martin Dubina s obchodní ředitelkou Laďkou Antálkovou