Skip to main content

Už jste zkoušeli quiche? Jde o slaný koláč, který se hodí pro každou příležitost. Můžete ho posnídat, dát si ho k obědu se zeleninovým salátkem nebo třeba k večeři se skleničkou dobrého vína. My jsme zkoušeli cuketový quiche, který jsme doplnili o Veltlínské zelené pozdní sběr 2017. Jde o skvělou kombinaci chutí, která nadchne každého milovníka dobrého vína a jídla.

Naše Veltlínské zelené je krásně vyvážené víno s tóny zelených mandlí a jemně peprnou dochutí. Chuťově skvěle doplnil tento slaný koláč, takže výborná kombinace je na světě.

Foto ke článku 7, recept quiche, slaný koláč, Veltlínské zelené, VINIUM

A co budeme potřebovat na přípravu quiche?

Na těsto

  • 180 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 2 lžíce vody
  • Menší lžičku soli

Na náplň

  • 100 g anglické slaniny na plátky
  • 1 menší nastrouhanou cuketu
  • 1 větší cibuli
  • 2 vejce
  • 150 ml smetany
  • 150 g strouhaného sýru gouda
  • Sůl, pepř

Nejprve si připravíme těsto – vypracujeme ho z mouky, změklého másla, vody a soli. Až máme těsto hotové, vyválíme si ho na velikost formy (my použili formu o průměru 18 cm). Do formy vyložené pečícím papírem dáme těsto a zatlačíme ho do formy. Do těsta uděláme pár dírek vidličkou. Z dalšího pečícího papíru potom vystřihneme kolečko a průměru dortové formy, položíme na těsto a zatížíme například fazolemi. Těsto se nám potom nebude nafukovat. Dáme péct do trouby na 180 °C asi na 15 minut.

Nachystáme jedno vajíčko, kterým budeme potírat upečený korpus. Dále si připravíme náplň koláče. Cibuli nakrájíme na kolečka a dáme spolu se slaninou opéct. Cuketu si nahrubo nastrouháme, smícháme s vajíčkem, smetanou a strouhaným sýrem. Přidáme ještě opečenou slaninu s cibulkou a dochutíme pepřem a solí dle chuti.

Mezitím se nám pekl v troubě korpus. Ten teď vytáhneme, pečící papír s fazolemi vyhodíme, korpus potřeme vajíčkem a dáme ještě na pět minut do trouby. Zbylé vajíčko můžeme přidat do směsi na náplň, abychom ho zužitkovali.

Po pěti minutách vytáhneme korpus z trouby a naplním směsí, kterou jsme si připravili. Celý koláč dáme znovu do trouby a pečeme asi 25 minut dozlatova.

Hotový quiche necháme vychladnout, aby pěkně ztuhl. Můžeme ho podávat samotný, se zeleninovým salátkem, zakysanou smetanou… záleží na Vaší chuti.

Při přípravě quiche se nebojte experimentovat. Do náplně můžete dám cokoliv, co máte rádi. Místo cukety můžete použít třeba houby, špenát, sušená rajčata anebo vymyslet kombinaci dobrot, které máte rádi. A pokud máte v ledničce kousek jiného sýra, nebojte se ho do quiche taky přidat.

Dejte nám vědět, jak Vám quiche chutná! ?