Tradiční svařák z červeného vína už jsme si dělali, teď přišel čas na ten malinko netradiční, ale stejně dobrý svařák z bílého vína. Skvěle se hodí do studeného počasí, můžete si ho dát ale i v létě, když není zrovna nejlepší počasí.
Tak pojďme na recept.
Svařák z bílého vína
Zahřejte se výborným svařákem z bílého vína. Jeho chuť je plná kořeněných tónů, doplněné o med, který tento svařák provoní ještě o stupeň víc.
Množství pro dvě osoby:
Co budete potřebovat?
- 0,5 l bílého vína
- 1/4 jablíčka
- 1 + 1/2 pomeranče
- celou skořici
- hřebíček
- badyán
- krupicový cukr
- med
- kousek zázvoru (nemusí být)
Při výběru vína na svařák je důležité myslet na to, abyste vybrali víno takové, které máte rádi. Na kvalitě rozhodně nešetřete, ale určitě je škoda dělat svařák z přívlastkového vína.
Můžete vyzkoušet vína v Bag-in-Boxech nebo třeba z naší řady Rose collection.
Vína z řady Rose collection můžete koupit také na našem e-shopu.
Jak připravit svařák z bílého vína
- Do kastrůlku dáme půl litru bílého vína.
- Přidáme dvě lžíce cukru. Množství cukru můžete upravit podle toho, jaký máte rádi svařák. My máme raději sladší.
- K vínu dáme koření – dvě celé skořice, lžičku hřebíčku a čtyři badyány.
- Pořádně omyjeme ovoce.
- Z jednoho pomeranče vymačkáme šťávu. Tu přidáme do kastrůlku.
- Půlku pomeranče nakrájíme na kolečka, tak pak na čtvrtiny.
- Čtvrtku jablíčka nakrájíme na malé plátky.
- Svařák necháme pomalu přijít k bodu varu. Až z něj začne jít teplo a bude se tvořit mírná pěna na hladině, stáhneme ho z plotny.
- Nezapomeňte na to, že víno by se nemělo dlouho vařit! Stačí ho jen pořádně ohřát.
- Do oblíbeného hrníčku dáme lžičku medu. Dodá bílému svařáku krásnou vůni i chuť.
- Do hrnečků pak nalijeme svařák a vychutnáme si ho.
TIP: Jestli máte rádi trochu ostřejší chutě, můžete do svařáku přidat ještě kousek zázvoru. Přidá mu jemný „říz“.
Teď už jen stačí si na něm pochutnat a užít si pohodu s hřejivým nápojem. Doufáme, že vám bude podle našeho receptu chutnat. Můžete vyzkoušet i jiné drinky, v našem zápisníku jich pro vás máme hned několik.
Tak na zdraví!
– publikováno 29. 10. 2018, aktualizovaná verze 24. 11. 2020 –
Pošlete recept přátelům, ať se doma zahřejí.