Venku nám začíná to pravé podzimní počasí a je potřeba se pořádně zahřát. V tom nám může pomoct voňavý svařák, který nás zahřeje, a ještě k tomu zalahodí našim chuťovým pohárkům.

My jsme vyzkoušeli jak tradiční červený svařák, tak i bílý, který nás svou chutí naprosto ohromil. A zajímá Vás, jak si takový výborný svařák připravit? Jdeme na to.

Co budete potřebovat?

  • 0,75 l bílého vína
  • 0,75 l červeného vína
  • 2 jablíčka
  • 3 pomeranče
  • granátové jablíčko
  • kousek zázvoru
  • skořici
  • hřebíček
  • badyán
  • krupicový cukr
  • med

Záleží na každém, jestli si připraví svařák červený nebo bílý, my vyzkoušeli rovnou oba dva. V tomto sychravém počasí je určitě vypijeme. Při výběru vína na svařák je důležité myslet na to, abyste vybrali víno takové, které máte rádi. Na kvalitě rozhodně nešetřete, ale určitě je škoda dělat svařák z přívlastkového vína. My jsme proto zvolili variantu BIB, neboli Bag-In-Box. Jde o víno v tří litrových sáčcích, které Vám doma při dobrém skladování vydrží určitě pár týdnů, takže se nemusíte bát, když ho celé hned nespotřebujete.

Červený Merlot i bílé Chardonnay jsme dali každé do jednoho hrnce a začali jsme kouzlit. Do svařeného vína rozhodně patří skořice, hřebíček a badyán. Do obou variant jsme tedy přidali 2–3 celé skořice, 10 kusů hřebíčku a 2 badyány. Víno jsme ještě osladili dvěma lžícemi cukru, ať je svařák krásně slaďoučký. Záleží ale na každém, kolik cukru přidá. Do obou svařáků jsme dali taky nakrájené jablíčko a pomeranč na kolečka.

Do červeného svařáku jsme dali navíc dvě lžíce kuliček z granátového jablka, aby do vína pustilo krásně šťavnatou chuť. Bílý svařák jsme zase ozvláštnili kouskem zázvoru a šťávou z jednoho pomeranče.

Víno jsme nechali pomalu probublávat tak, aby nezačalo vařit, ale bylo krásně horké a uvolnila se do něj chuť koření. Pak už stačí jen nachystat skleničky, do kterých se svařák servíruje. My jsme do jedné dali ještě pár kuliček granátového jablíčka – na červené víno. Do druhé skleničky jsme dali lžíci medu a ten jsme zalili bílým svařákem. Jednak to vypadá krásně a taky nám to svařák ještě trochu osladí.

Tak co, už jste na horký voňavý svařák dostali chuť? A zkoušeli jste už recept na dýňové brownies?